Gezonde longen zijn van levensbelang

Gezonde longen zijn van levensbelang


Iets dat je kunt doen in deze tijd, is proberen je gezondheid in stand te houden, onder andere door middel van een gevarieerde voedselinname. Elke vitamine heeft zijn eigen kracht in het lichaam. Misschien heb je wel eens gehoord van vitamine K; vitamine K komt gewoonlijk via voeding in het lichaam en helpt bij bloedstolling.

Vitamine K2 staat echter ook bekend om het activeren van eiwitten die belangrijk zijn voor gezonde bloedvaten en mogelijk ook voor gezonde longen volgen Leon J. Schurgers hoogleraar biochemie van vaatverkalking, senior auteur en leider van INTRICARE project van de Universiteit van Maastricht.

Een tekort aan vitamine K2 blijkt betrokken te zijn bij bloedstollingsproblemen en bloedproppen die onder andere kunnen vastlopen in de bloedvaten van de longen (longembolieën).

 

Waar zit vitamine K van nature in?

Groene bladgroenten bevatten veel vitamine K1. Daarnaast zit vitamine K1 in plantaardige oliën en in kleinere hoeveelheden in fruit, zuivel en brood. Vitamine K2 komt vooral voor in natto (gefermenteerde sojabonen), kaas, ei, vlees en melkproducten.

Het lukt niet iedereen om altijd elke dag volgens de adviezen te eten. Dat blijkt uit de voedselconsumptiepeiling van het RIVM. Nederlanders eten vooral te weinig groente, fruit en vis. Niet iedereen haalt dus altijd voldoende vitamines en mineralen uit de voeding, een aanvulling in de vorm van supplementen kan dan raadzaam zijn.


Bronnen

Dofferhoff, A.S.; Piscaer, I.; Schurgers, L.J.; Walk, J.; van den Ouweland, J.M.; Hackeng, T.M.; Lux, P.; Maassen, C.; Karssemeijer, E.G.; Wouters, E.F.; Janssen, R. Reduced Vitamin K Status as A Potentially Modifiable Prognostic Risk Factor in COVID-19. Preprints 2020, 2020040457

Geleijnse JM, Vermeer C, Grobbee DE, Schurgers LJ, Knapen MH, van der Meer IM, Hofman A, Witteman JC. Dietary intake of menaquinone is associated with a reduced risk of coronary heart disease: the Rotterdam Study. J Nutr. 2004;134(11):3100-5