Waar is vitamine K2 goed voor?

Waar is vitamine K2 goed voor?

 

Vitamine K is een vitamine die tot de groep van vet oplosbare vitamines hoort, net als vitamines A, D en E. Vitamine K1 (phylloquinon) zorgt onder andere voor een normale bloedstolling. Dus wanneer je een wondje hebt, zorgt het stollen van je bloed ervoor dat deze sluit; een functie van vitamine K die al heel lang bekend is. Ook is vitamine K belangrijk voor de gezondheid van de botten, het zorgt namelijk voor een goede botstofwisseling.

 

Cardiovasculaire gezondheid

De afgelopen jaren is veel onderzoek gedaan naar vitamine K2 (menaquinone) en het effect op de cardiovasculaire gezondheid.  Menaquinone (K2) activeert het matrix gla protein (MGP), het eiwit dat bijdraagt aan de opnemen van calcium uit de bloedvaten (waarbij het dus niet in de bloedvaten blijft zitten); waardoor de mogelijke kans op verkalking en de hieraan gerelateerde risico's, zoals een hoge bloeddruk afnemen, en calcium naar de botten gaat; wat belangrijk is voor de gezondheid van de botten. Volgens Dr. Vik. van NattoPharma laten studies zien, dat dagelijkse suppletie van vitamine K2 een sterk beschermend effect heeft op de cardiovasculaire gezondheid; waarbij het de voortgang van verharding van de slagaders kan verminderen. Klik hier voor een animatie video waar dit effect uitlegd wordt.

 
Waar zit vitamine K van nature in?

Groene bladgroenten bevatten veel vitamine K1. Daarnaast zit vitamine K1 in plantaardige oliën en in kleinere hoeveelheden in fruit, zuivel en brood. Vitamine K2 komt vooral voor in natto (gefermenteerde sojabonen), kaas, ei, vlees en melkproducten. 

 

Het effect van vitamine K bij nierpatiënten

Vorige week kregen wij een vraag over omega-3 en chronische nierfalen. Deze link was gelegd in verband met de positieve effecten van omega-3 op hart en vaat ziekten. Dit is van belang omdat hart en vaat ziekten de meest voorkomende doodsoorzaken zijn bij nierpatiënten. En zo werd deze link ook gelegd bij vitamine K en chronische nierfalen. In een artikel, gepubliceerd in Nephrology Dialysis Transplantation, wat vorige maand uitkwam, werd het verband onderzocht tussen vroege vasculaire veroudering bij chronische nierfalen en vitamine K bij het tegengaan van oxidatieve stress en het verouderingsproces. Patiënten met bij chronische nierfalen worden gekenmerkt door een versneld verouderingsproces, waaronder cardiovasculaire complicaties, aanhoudende ontsteking, spierverlies en osteoporose. De onderzoekers, waaronder Leon Schurgers, hoogleraar biochemie van vaatverkalking en senior auteur en leider van INTRICARE project van de Universiteit van Maastricht, merken op dat er steeds meer bewijs is dat vitamine K een belangrijke rol heeft bij ontstekingsremmende en antioxiderende effecten in het lichaam, en daarmee gunstig kan zijn voor de cardiovasculaire gezondheid en ter ondersteuning van het gezond ouder worden.

 

 

Literatuur

  1. Dai, L., Schurgers, L. J., Shiels, P. G., & Stenvinkel, P. (2020). Early vascular ageing in chronic kidney disease: impact of inflammation, vitamin K, senescence and genomic damage. Nephrology, dialysis, transplantation : official publication of the European Dialysis and Transplant Association - European Renal Association, 35(Supplement_2), ii31–ii37.
  2. Epstein M. (2016). Matrix Gla-Protein (MGP) Not Only Inhibits Calcification in Large Arteries But Also May Be Renoprotective: Connecting the Dots. EBioMedicine, 4, 16–17.
  3. Geleijnse JM, Vermeer C, Grobbee DE, Schurgers LJ, Knapen MH, van der Meer IM, Hofman A, Witteman JC. Dietary intake of menaquinone is associated with a reduced risk of coronary heart disease: the Rotterdam Study. J Nutr. 2004;134(11):3100-5
  4. Schurgers, LJ. Cranenburg, ECM and Vermeer, C. Matrix Gla–protein: The calcification inhibitor in need of vitamin K. Theme issue article. Thromb Haemost 2008; 100: 593-603.